Wigilia i przygotowania do świąt według Jana Kuronia

Świąteczne witryny sklepów, dekoracje na ulicach miast i zewsząd docierające reklamy o promocjach na produkty związane z Bożym Narodzeniem to sygnał, że przygotowania do świąt najwyższy czas zacząć. Jan Kuroń specjalnie dla naszych czytelników podpowiedział, jak rozpocząć zakupy, gotowanie i podał przepis na pyszny zakwas na barszcz.

Wigilia i przygotowania do świąt według Jana Kuronia
Źródło zdjęć: © 123RF
3

Świąteczne witryny sklepów, dekoracje na ulicach miast i zewsząd docierające reklamy o promocjach na produkty związane z Bożym Narodzeniem to sygnał, że przygotowania do świąt czas zacząć. Jan Kuroń specjalnie dla naszych czytelników podpowiedział, jak rozpocząć zakupy, gotowanie i podał przepis na pyszny zakwas na barszcz.

Czas "świątecznej gorączki" nie należy do ulubionych momentów w roku, ale z pewnymi trikami możemy przejść przez niego bez szaleństw. Kilka zasad przedstawił nam Jan Kuroń, ambasador kuchni polskiej, uczeń prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu w Londynie, podczas rozmowy przy okazji premiery jego pierwszej książki. "Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia" to zbiór przepisów na pyszne i szybkie dania oraz desery, cennych wskazówek na temat ekonomicznych, przemyślanych, zaplanowanych zakupów, prawidłowego przechowywania i przetwarzania żywności, tak by nic się nie zmarnowało

WP: : Tradycyjnie 12 potraw wigilijnych czy gotowanie "na skróty"? Jak pana zdaniem Polacy przygotowują się do świąt Bożego Narodzenia?

- Wydaje mi się, że to nadal jest święto mocno osadzone w tradycji i ona zobowiązuje nas do pewnych zachowań. Wiadomo, że styl naszego życia się zmienia i mało kto może pozwolić sobie, aby spędzić kilka dni w kuchni na przygotowaniu wigilijnej kolacji. Jednak samo menu, które będzie na stołach, od lat jest niezmienne i moim zdaniem w tej kwestii jesteśmy wierni tradycji. Ten trend łatwo zauważyć zwłaszcza przy świętach Bożego Narodzenia.

WP: : Czy statystycznego Polaka stać na suto zastawiony stół wigilijny?

- Myślę, że tak. Wigilijne potrawy są stosunkowo tanie. Gdy mamy wachlarz aż dwunastu potraw, to możemy je stosunkowo tanim sumptem przygotować. Przykładowo na kapustę z grochem nie wydamy majątku. Pierogi to również danie, które nie jest zbyt drogie. Oczywiście nie musimy przygotowywać ogromnych ilości każdej potrawy - wystarczy zrobić optymalne porcje dla każdego uczestnika wieczerzy i postawić na rozmaitość smaków. Możemy kupić kilogram śledzi i zrobić je aż na cztery sposoby. Moim zdaniem ograniczeniem może być brak wyobraźni lub doświadczenia kulinarnego, wtedy lepiej postawić na kilka sprawdzonych przepisów wigilijnych. Uważam jednak przygotowanie kolacji składającej się z dwunastu potraw nie jest znacznym obciążeniem dla portfela.

WP: : Zakupy spożywcze i przygotowania do Bożego Narodzenia to dla wielu osób prawdziwa katorga. Jak pana zdaniem najlepiej to rozplanować?

- Pamiętajmy, że są rzeczy, które warto kupić na promocjach, zwłaszcza jeśli mają dłuższą datę przydatności do spożycia. Dzięki temu po pierwsze unikniemy kolejek przed świętami, a po drugie zaoszczędzimy. Nie bójmy się też mrożenia - przygotowując wcześniej np. pierogi z kapustą i grzybami na niedzielny obiad, część porcji można zamrozić i będę gotowe na wigilijną wieczerzę.

Chcąc zabłysnąć kulinarne przed wymagającą teściową czy wiecznie narzekającym wujkiem, warto skupić się na swoich popisowych daniach - ich zróbmy najwięcej, a pozostałe potrawy niech będą dla nich tłem.

WP: : Jednym z symboli wigilijnego stołu jest barszcz na zakwasie. Jak pan przygotowuje to danie?

- Zakwas to rzecz bardzo prosta. Do jego przygotowania potrzeba nam surowych buraków pokrojonych w plastry, które umieszczamy w wyparzonym słoiku. Do tego dorzucamy 2-3 ząbki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzu. Możemy również wzbogacić jego smak goździkami. Całość zalewamy zimną lub letnią wodą i odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce. Słoik przykrywamy gazą, która będzie przepuszczała powietrze, aby fermentacja mogła pracować. Po tym czasie zlewamy do butelki. Należy ją zakorkować i dzięki temu możemy przechowywać zakwas w lodówce przez 5-7 tygodni. Aby przyśpieszyć fermentację, dla spóźnialskich polecam dodanie kawałka razowego chleba na zakwasie.

WP: : Święta to dobry czas, aby wesprzeć potrzebujących - dobrym słowem i ciepłym posiłkiem. Pan znany jest z działalności społecznej i udowadnianiu, że realnie można pomagać.

- Współpracuję z bankami żywności i tam staram się uczestniczyć w pisaniu ustaw oraz ich składaniu w sejmie, aby to miało większy wydźwięk. Namawiam Polaków, aby dzielić się żywnością i aby jej nie marnować, ponieważ w kraju, gdzie tak duża liczba osób żyje poniżej minimum socjalnego to spory problem. Również w swojej książce dużą uwagę zwracam na niemarnowanie jedzenia - to jedna z głównych zasad postępowania w kuchni, które wpoił mi mój tata - Maciej Kuroń.

Rozmawiała: Magdalena Pomorska/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu